Bu tarifi yapmamda Sevgili Eşimin katkısı çok büyük! Kendisinin pırasayla pek arası olmadığı için (kendi tabiriyle) benim değişik tariflere yönelmemi sağladı :D Yapması çok pratik, hazırlama süresi yaklaşık 20 dk süren bu tarifi tüm püf noktaları ile sizinle paylaşıyorum! Hem de hemen hemen hepimizin evinde olan malzemelerle! Umarım siz de severseniz (:
Her adımı sizin için fotoğrafladım aşağıda bulabilirsiniz :)
Malzemeler
*4 tane pırasanın beyaz kısmı
*2 tane havuç
*4-5 yumurta
*250 gr / yarım kalıp beyaz peynir
*yarım çay bardağı ince bulgur
*1 çay bardağı sıvı yağ
*3 tepeleme yemek kaşığı un
*1 paket kabartma tozu
*tuz
*baharat
Yapılışı
Önce ince bulguru ağazı kapalı bir kapta yine bulgur miktarı kadar, yaklaşık yarım çay bardağı kadar sıcak suyu döküp bulgurun şişmesini bekleyelim. Ardından pırasaların sadece beyaz kısımlarını yuvarlak şekilde doğruyoruz. Sonrasında havuçları rendeliyoruz. Pırasaları ve havuçları birbirine karıştırıp yağı döktüğümüz bir tavada orta ateşte karıştırarak kavurmaya başlıyoruz. Buradaki amaç; fırına atmadan çiğliğini almak. Püf noktası ise; ne kısık ne de yüksek ateşte pişirmek, kısıkta tam pişmiyor ve uzun sürüyor, yüksek ateşte ise istediğimizden daha fazla pişiyor. Bizim orta ateşte orta pişmişlikte bir harç elde etmemiz lazım. Orta ateşte pişirme işlemi bittikten sonra kısa bir süre soğumaya bırakıyoruz. Ben pencere kenarına koyuyorum genellikle. Püf noktası ise; harcımızın tamamen soğuduğundan emin olmalıyız. Yoksa içene kıracağımız yumurtalar ısıdan dolayı pişebilir. Harcımız iyice soğuduktan sonra yumurtaları, unu, bulguru,peyniri, kabartma tozunu, istediğiniz kadar tuz ve dileğiniz baharatları katıp karıştırıyoruz. Ben baharat olarak yarım çay kaşığı kimyon, bir çay kaşığı kekik, bir çay kaşığı nane, bir çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kırmızı biber,bir çay kaşığı tuz koyuyorum. Baharatlar tamamen sizin damak tadınıza kalmış. Bu karışımı tepsi ya da cam bir kaba döküyoruz. Püf noktası ise; karışımı koyacağımız kabın geniş olmasıdır. Çünkü ne kadar ince bir taban oluşturursak o kadar iyi pişer. Ve son olarak üzerine susam ya da çörek otu, rendelenmiş kaşar peyniri kullanabilirsiniz. Ben bu sefer çörek otu kullandım. Önceden ısıltılmış yaklaşık 200 derecede 20-30 dk arasında fırında pişiyoruz.
Bu tarifin sevdiğim yanları biri ise içinde pırasa olduğu hiç belli olmaması. Ve tadının çok güzel olması, son derece hafif bir börek olmasıdır. Çünkü yufka ya da pohaça gibi değil de mücver gibi hafif oluyor. Dilimlenmesi son derece kolay ve kesinlikle dağılmıyan bir börek. Bu tarif sayesinde çok iltifat aldım. Kaç kişi tarifini istedi. Mutlaka siz de deneyin ve benimle paylaşın! Sizin düşüncelerinizi merakla bekliyorum :)
Afiyet olsun^^ Bir sonraki tarifimde görüşmek dileğiyle ;)
*Tüm görseller şahsıma aittir. Bu yazı reklam ve sponsor tarafından karşılanmamıştır. Bu yazıda %100 kendi objektif görüşlerim paylaşılmıştır.
Merhaba,
YanıtlaSilAçıkcası merak ettim. Denemek istiyorum. Pırasa olsun tüm sebze yemekleri olsun çok severim amaa benim eşimde pırasa yemiyor :)
Çok lezzetli görünüyor. Ayrıca çok da kolay tarif.Mutlaka yapıp yedireceğim.
Ellerinize sağlık.
Merhaba :) Benim eşim de sevmez, yemez ama bu börek sayesinde neredeyse her hafta bana pırasa aldırır oldu, çok seviyor ;) Mutlaka deneyin, yaparsanız bana da haber verirseniz çok sevinirim :) İnşallah eşiniz beğenir. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için :)
SilÇok lezzetli gözüküyor :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ^^
SilTadına Bakınca ben teşekkür etmek isterim :)
SilÇok naziksiniz, çok teşekkürler, afiyet olsun :)
SilBen sebze çok severiiiiiiiiiiiiiiiim harika gözüküyo bu! Fırınım olur olmaz denicem:-*
YanıtlaSilHele sebze seviyorsan mutlaka pırasalı böreği de seversin tatlım :) Çok teşekkür ederim :) İlk denediğin zaman bana da haber ver tamam mı?
Silçok değişik olmuş... denemek isterim
YanıtlaSilEvet, kesinlikle hem değişik hem pratik hem de lezzetli bir tarif gerçekten de :) Yaparsanız benimle de paylaşın lütfen :)
Sil