Çarşamba, Eylül 10, 2014

{YEMEK} EKŞİLİ YAPRAK SARMA VE DOLMA

dolma, yaprak, yaprak sarması, yaprak sarmasi, ekşi, eksi, ekşili yaprak sarması, eksili yaprak sarmasi, yemek, tarif, yaprak sarma tarif, dolma tarif, eksili yaprak sarmasi ve dolma
   
     Yaprak sarmasını sevmeyen var mı bilmiyorum. Ben bu yaşıma kadar henüz rastlamadım diyebilirim. Yapması, tek tek sarması zor ama bir o kadar lezzetli, annelerimizin tabiriyle 'çerez gibi yenen', günlerin vazgeçilmezi, misafir ağırlamada menünün en başında, milli yiyeceğimiz yaprak sarmasını çok seviyorum. Gelin bugün farklı bir tatta yaprak sarması deneyelim ne dersiniz?
   

     İlk önce size ekşili yaprak sarmasıyla nasıl tanıştığımın hikayesini anlatmak istiyorum. Üniversite zamanı kaldığım yurtta, sevgili oda arkadaşım Gül sayesinde tanıştım bu eşsiz tatla. Kendisi Osmaniyeli, güneyliler iyi bilir zaten ekşili yemekleri, bir gün annesi paket göndermişti yurda tabi içinde yok yok :) Kocaman bir kapta da yaprak sarmaları var. Allah, hepimiz sanki hayatımızda hiç yememişcesine saldırdık tabiri caizse bilhassa ben. Hiç unutmuyorum o anı... Yedikçe yiyoruz. Birkaç taneden sonra 'Bunun içinde ne var? Ben hayatımda böyle güzel, lezzetli yaprak sarması yememiştim! Bu nasıl bir şey böyle?' diye sordum, canım arkadaşım-benim tabirimle annem- 'Ekşili bu, nar ekşili ve soslu, bizim orada böyle yapılır!' dedi. Ve ömrümde yediğim en güzel soslu, bol ekşili yaprak sarmalarıydı. Bu satırları yazarken bile ağzım sulandı :) Annesinin ellerine kollarına sağlık, çok teşekkürler beni bu lezzetle tanıştırdığı için. Gül'e ve diğer sevgili oda arkadaşlarım Tuğçe'ye, Kübra'ya, Sacide'ye selam olsun bu yazım!

     Sizin de anladığınız gibi tam bir ekşi delisiyim. Limonu tuzlayıp tuzlayıp yiyen biri olarak eğer siz de ekşi tatları seviyorsanız lafı daha fazla uzatmadan sizlerle ekşili yaprak sarma ve dolma tarifini paylaşmak istiyorum.

Malzemeler;

*Bağ yaprağı
*Kabak
*Patates
*Patlıcan


İç Harcı için;
*2 su bardağı pirinç
*3 yemek kaşığı sıvı yağ
*1 tatlı kaşığı nane
*
1 tatlı kaşığı karabiber
*yarım tatlı kaşığı kimyon
*3 yemek kaşığı kadar domates sosu veya salça, domates rendesi
*1 adet limon
*tuz
*kase


Sosu için;

*3 yemek kaşığı sıvı yağ
*1 yemek kaşığı salça 

*3 yemek kaşığı nar ekşisi

Hazırlanışı;Sıvı yağ tavaya alınarak soğan kavrulur, karamelize edilir. Nane, karabiber, pulbiber, kimyon,tuz,limon eklenerek karıştırılır. Domates sosu, domates rendesi ya da salça eklenir. Son olarak da pirinçler yıkanıp karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. Tencerenin tabanı yaprakla kaplanır. Buradaki püf nokta; tencerenin dibindeki yapraklar, sarmaların ısıdan zarar görmesini, kararmasını ve yapışmasını önlemektedir. İç harcı kullanarak sarmalar sarılır ve tencereye dizilir. Sarmaların üstüne sığdığı kadar kase konur ve sarmaları aşmayacak şekilde sıcak su eklenir. Suyuna nar ekşisi katılır. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. Başka bir tencerede ise istediğiniz miktarda içleri oyulmuş kabak, patates, patlıcan aynı iç harcı ile doldurulup tencereye dizilir. Üzerine sığdığı kadar kase konur. Dolmaları geçmeyecek kadar sıcak su ve nar ekişisi eklenir. Ayrı bir tavaya sıvıyağ ve salça alınarak sos hazırlanır. İsteğe bağlı olarak piştikten sonra servis edilirken üzerine nar ekşisi gezdirilir. Şahsen ben bu adımı kesinlikle atlamıyorum. Dilerseniz yanında yoğurt ile de yiyebilirsiniz. Afiyet olsun ;)


dolma, yaprak, yaprak sarması, yaprak sarmasi, ekşi, eksi, ekşili yaprak sarması, eksili yaprak sarmasi, yemek, tarif, yaprak sarma tarif, dolma tarif, eksili yaprak sarmasi ve dolma

dolma, yaprak, yaprak sarması, yaprak sarmasi, ekşi, eksi, ekşili yaprak sarması, eksili yaprak sarmasi, yemek, tarif, yaprak sarma tarif, dolma tarif, eksili yaprak sarmasi ve dolma

dolma, yaprak, yaprak sarması, yaprak sarmasi, ekşi, eksi, ekşili yaprak sarması, eksili yaprak sarmasi, yemek, tarif, yaprak sarma tarif, dolma tarif, eksili yaprak sarmasi ve dolma

dolma, yaprak, yaprak sarması, yaprak sarmasi, ekşi, eksi, ekşili yaprak sarması, eksili yaprak sarmasi, yemek, tarif, yaprak sarma tarif, dolma tarif, eksili yaprak sarmasi ve dolma


dolma, yaprak, yaprak sarması, yaprak sarmasi, ekşi, eksi, ekşili yaprak sarması, eksili yaprak sarmasi, yemek, tarif, yaprak sarma tarif, dolma tarif, eksili yaprak sarmasi ve dolma

     

dolma, yaprak, yaprak sarması, yaprak sarmasi, ekşi, eksi, ekşili yaprak sarması, eksili yaprak sarmasi, yemek, tarif, yaprak sarma tarif, dolma tarif, eksili yaprak sarmasi ve dolma

     Benim yemekten zevk aldığım bunun üstüne yaprak sarma ve dolma tanımadığım bol ekşili bu tarifi umarım siz de beğenir ve yaparsınız.

     Siz de ekşi sevenlerden misiniz? Ekşili sarma veya dolma sever misiniz? Limon yemeyi sever misiniz? Favori yemekleriniz, vazgeçilmez tatlarınız neler?



Facebook: Hayatın Pusulası
Instagram: Soru Meleğinin Pusulası
Bloglovin: Soru Meleğinin Pusulası
Google+ : Özlem Nazlı Gürses
Twitter: sorumelegininpusulasi
Pinterest: Soru Meleği




*Tüm görseller şahsıma aittir.Bu yazı reklam değildir, sponsor tarafından karşılanmamıştır.Bu yazıda %100 kendi objektif görüşlerim paylaşılmıştır.


 
     

8 yorum :

  1. yaklasık yarım saat once o kadar cok yemek yemistim ki karın agırısından kıvranıyordum resmen ama bu resımlerı gördüm ya önümde olsa 2 tencereyi 15 dk ıcınde yerim vallahi ellerine saglık canım harika gözüküyorlarr en kısa zamanda bende yapacagımmmm :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle geçmiş olsun diyeyim :( Belki bir soda içmen iyi gelebilir :) Çok teşekkür ederim canım, eğer yaparsan mutlaka bana düşüncelerini ilet, merakla bekliyor olacağım umarım seversin :)

      Sil
  2. Ellerinize sağlık... Leziz görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, deneme şansı bulursanız yorumlarınızı merakla beklerim :)

      Sil
  3. ağzım sulanarak selamını aldım canım, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim, çok teşekkür ederim inşallah bir gün yaparım da birlikte yeriz :) Öpüyorum çok seni ve tatlı kızını :)

      Sil
  4. Özlem abla şahane görünüyor ellerine sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım, asıl ben teşekkür ederim annene bu enfes tad ile beni tanıştırdığı için :)

      Sil

Fikilerlerini okumaktan keyif alıyorum ^^